Hoppa till sidans innehåll

Carolinas väg tillbaka

01 OKT 2019 12:49
Visst har man läst och hört om allvarliga ridolyckor, men det är svårt att tro att det ska hända på Gömmargården. I januari 2018 var ändå olyckan framme, en av våra instruktörer skadade sig mycket allvarligt och allt stannade upp.
  • Skapad: 01 OKT 2019 12:49

Som instruktör och duktig dressyrryttare hade Carolina alltid säkerheten i fokus, men ibland hjälper inte det. Nu berättar hon själv om olyckan och hennes väg tillbaka. Och om kärleken till hästarna.

 

Hej!

Jag heter Carolina Lundin och har jobbat som ridinstruktör på söndagar, på Gömmargårdens ridskola i många år. Några av er ridelever träffade kanske mig då? Jag har inte arbetat den senaste tiden, för år 2018 slutade jag ofrivilligt. Jag vill gärna berätta varför jag slutat och vad som hände mig.

Den 4e januari 2018 var jag med om en allvarlig ridolycka när jag tränade dressyr med min häst på utebanan. Hästen snubblade och gick omkull på mig.

I fallet slog jag huvudet väldigt hårt i marken, och fick 500 kg häst över mig. Min armbåge och käke gick urled, och mitt knä fick en rejäl skada. När ambulansen kom andades  jag inte och jag blev intuberad. Jag hamnade i koma, för att min kropp var så skadad och jag förblev i koma i 10 dagar. Det var väldigt osäkert om jag skulle överleva.

Många frågar om jag hade hjälm, och om jag red vilt. Ja, jag hade hjälm. Nej, jag red inte vilt. Det var helt under kontroll, men olyckan var framme. Jag har ridit sedan jag var 6 år, blivit kursetta på ridledarkursen på Strömsholms ridskola 2012, och tävlat framgångsrikt med min häst. Jag var en duktig ryttare.

Min rehabiliteringsprocess är en lång historia. Jag vistades på Danderyds sjukhus större delen av 2018, för jag blev halvsidesförlamad och såg väldigt dåligt efter olyckan. Tack och lov har jag återfått all rörlighet och synen är återställd. Balansen är fortfarande nedsatt och min röst är lite svag. Hur som helst är jag tacksam för att nästan allt har återgått till det vanliga.

Trots det som hänt mig är hästar fortfarande det bästa jag vet! Och för några månader sedan fick min häst ett litet föl!

Ta hand om er! Njut av hästarnas sällskap! Det är helande! Vi ses kanske i stallet!
/Carolina Lundin

 

  

 

När Carolinas olycka inträffade blev vi på Gömmargården påtagligt medvetna om hur snabbt livet kan ändras, när oturen är där och olyckan är ett faktum. Det är stora djur vi har att göra med och det går aldrig att skydda sig helt. Som tur var hade Carolina sett till att hon inte var ensam när hon red. Det fanns  personer i närheten som snabbt kunde ingripa när hon och hennes häst gick omkull, och ambulans var snabbt på plats.

I Sverige kommer nästan 1 miljon människor i kontakt med hästar, 500 000 utövar sporten varje vecka. Ca 10 000 uppsöker akuten under ett år, där det mesta handlar om att man blivit biten, fått hjärnskakning, fraktur eller stukat/vrickat sig. Det är ändå sällan en sådan allvarlig olycka som Carolinas inträffar, med tanke på hur många vi är som träffar hästarna varje vecka! 

Det man kan se är att olycksstatistiken är högre om man har färre än 5 års ridvana, samtidigt som det är färre olyckor på ridskola än om man har en egen häst. Det tar tid innan man lär sig om hur hästen fungerar, reagerar och hur man själv ska tänka när det gäller säkerhet i stallmiljön, på hästryggen och när man hanterar hästarna. Därför är det ju såååå bra att man börjar rida på ridskola! Där man får lära sig från början, skynda långsamt och vara med hästarna tillsammans med kunnig personal! 

Vi ses i stallet!

 

Skribent: Frida Käll
Epost: Adressen Gömd

Terminsdatum för höstterminen 2020: 

Start v 33, tom v 52.

Ej ridning röda dagar. 

 

 

Läs HÄR om hur vi behandlar dina personupgifter i och med att GDPR införs den 25 maj.

 

 

 

 

 

Postadress:
Gömmargårdens RS - Ridsport
Gömmargårdens Ridsällskap, Långängskroken 4
14175 Kungens Kurva

Kontakt:
Tel: 087110535
E-post: This is a mailto link

Se all info