Tävla lektionshäst
Vill du tävla för GGRS?
Att tävla lektionshäst är en möjlighet som finns på Gömmargårdens Ridsällskap. Dock är det mycket att tänka på och här är ett försök att sammanfatta hur det kan gå till för dig som går i tävlingstankar, beroende på vilken nivå du befinner dig på.
Jag är intresserad av att börja tävla
Ibland vill man ha en extra utmaning utöver lektionsridning och dressyrträningar… kanske har man sneglat lite på tävlingsekipagen och känner att man skulle vilja prova på själv?
En bra början för att börja tävla är att delta i programridning/träningstävling. Då får man en känsla av hur det är att rida ett dressyrprogram, samtidigt som man får lite extra tips och hjälp. Man bör vara så pass duktig att man kan rida fram självständigt samt klarar av att rida programdelarna bra på träning. Prata alltid med din instruktör innan du anmäler dig första gången! Tillsammans bestämmer ni även vilket program som är aktuellt för just dig och din ponny/häst.
Maskeraddressyr är även en annan tävling som kan vara en bra inkörsport till att börja tävla. Det är en skojig tävling där man rider ett program, utklädd, till den musik man valt. Det sker under lekfulla former, och även om ritten inte skulle gå något vidare så har man alltid chans att vinna pris för bästa utklädnad!
Jag känner mig redo att tävla på riktigt
När du och den ponny/häst du rider på lektionerna behöver ett tydligt mål att träna inför, och känner att programridningarna gått bra, kan det vara dags att tävla på riktigt! Prata med din instruktör innan du anmäler dig.En klubbtävling på hemmaplan kan vara ett bra alternativ. På alla tävlingar som anordnas av klubben ingår det även att man som deltagare hjälper till som funktionär. Det kan vara att hjälpa till med förberedelserna/efterarbetet eller t ex som insläpp när man har ridit sin ritt.
Tävla på lokal/regional nivå
När ett lektionsekipage är redo finns det möjlighet att tävla på lokal/regional nivå, dvs på tävlingar där det kommer ekipage från olika klubbar och tävlar mot varandra. Gömmargården brukar årligen anordna tävlingar där vi ofta har flera lektionsekipage med bland de startande.
För att få tävla på ”inbjudningstävlingar” krävs följande:
- Att du och den önskade hästen stämt av och fått klartecken från er instruktör.
- Att hästhyra (250kr/dag) betalas till klubben.
- Att du har grönt kort.
- Att du har inlogg på tdb (tävlingsdatabasen) och själv sköter anmälningar samt löser licens för dig (licens för lektionsryttare).
- Ridskolan löser ponny/hästlicens, men stäm av med din ridlärare så det är gjort för den häst/ponny som du ska rida.
- Att du ställer upp som funktionär på Gömmargårdens egna inbjudningstävlingar!
- Rider du på Gömmargårdens egna tävlingar så räknar vi även med att du hjälper till med förberedelserna dagen innan tävling samt som funktionär under tävlingsdagarna.
- Om du tävlar på annan ridklubb än Gömmargården krävs det dessutom att du eller någon annan förare kan köra hästtransport, att du hyr ett säkert släp, samt att du eller din målsman har den kunskapen det krävs för att ansvara för en häst på en tävlingsplats.
En viktig regel när det gäller tävling på lektionshäst är att det är din ridlärare som avgör när ni är redo för att tävla. Men det finns ingen ridlärare som är tankeläsare, går man i tävlingstankar är det alltid bra att berätta det för din ridlärare så att ni kan sätta upp gemensamma mål för hur du ska komma dit.
Vi ser alltid till hästens bästa – hur den kan få en bra upplevelse på tävlingsbanan. Vi får komma ihåg att den inte har valt att utsättas för det där extra läskiga det innebär att vara ensam på tävlingsbanan. Det är viktigt att hästarna också tycker det är kul att tävla! De kan max starta två gånger på en dag, och starterna kan inte ligga för nära varandra. Det innebär att ibland kan man få stå över för att det är någon annans tur. Vi i personalen försöker göra det så rättvist som möjligt, men det är lätt att någon blir besviken. Det bästa är att ha en tydlig dialog med din ridlärare innan du anmäler dig!
När du tävlar för Gömmargården är du ansiktet utåt för klubben! Det innebär ett gott horsemanship samt uppförande på tävlingsplatsen, både av dig och de som följer med. Hur besviken man än är efter sin ritt så ska hästen alltid tas om hand på bästa sätt och man ska uppföra sig på bästa sätt både mot sina föräldrar och andra på tävlingsplatsen! Men det tror vi inte blir något problem för våra Gömmargårdsekipage!
Lycka till!